شماری از شهروندان ایرانی در آخرین پنجشنبه سال ۱۴۰۲، با حضور بر سر مزار جانباختگان اعتراضهای مردمی سالهای اخیر، یاد آنان را گرامی داشتند.
روز پنجشنبه نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی، نوجوان ۱۶ ساله و معترضی که ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ کشته شد، با انتشار تصویری از حضور بر سر مزار دخترش، در اینستاگرام نوشت: «هنوز هم میتوانم لبخند بزنم، وقتی خیالت را در آغوش میکشم.»
کاملیا سجادیان، مادر محمدحسن ترکمان، جوان معترض ۲۶ سالهای که ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ با شلیک ماموران جمهوری اسلامی در بابل کشته شد هم پس از حضور بر مزار فرزندش در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «در آخرین پنجشنبه سال و در واپسین روزهای سال ۱۴۰۲ یادی کنیم از عزیزان غریبی که چشمبهراه عزیزان و مردم نوعدوستشان هستند، عزیزانی که امروز در بند هستند و قلبشان نزد فرزندان خفته در خاک است.»
همچنین تصاویر و ویدیوهایی از حضور شهروندان مخالف جمهوری اسلامی بر مزار سارینا اسماعیلزاده و حدیث نجفی، دو معترض ۱۶ و ۲۲ ساله اهل مهرشهر کرج که ۳۰ شهریور سال گذشته در اثر ضربات باتوم و شلیک گلوله نیروهای جمهوری اسلامی جان باختند، در آرامستان بهشت سکینه کرج منتشر شد.
از سوی دیگر، پدر و مادر حنانه کیا و غزاله چلابی، دو جوان ۲۲ و ۳۳ سالهای که ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ با شلیک گلوله نیروهای سرکوبگر در شهرهای نوشهر و آمل مازندران کشته شدند، به همراه دیگر شهروندان مازنی با حضور بر مزار این دو ورزشکار معترض یادشان را گرامی داشتند. پدر و مادر حنانه کیا همزمان با نخستین سالگرد قتل فرزندشان به دست ماموران اطلاعاتی بازداشت شدند و پدر و مادر غزاله چلابی نیز چندینبار با احضارهای امنیتی و تهدید به بازداشت مواجه شدهاند.
یک منبع مطلع ۳۰ شهریور ۱۴۰۲ به ایندیپندنت فارسی خبر داد که همزمان با اولین سالگرد قتل حکومتی غزاله چلابی، ماموران اداره اطلاعات آمل در تماسی تلفنی فاطمه مجتبایی، مادر غزاله، را تهدید کردهاند که اگر مراسم سالگرد دخترش را برگزار کند، او نیز «مانند مادر عرفان رضایی» بازداشت خواهد شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیش از آن نیز، در ۱۸ خرداد سال جاری، فاطمه مجتبایی در گفتوگویی با ایندیپندنت فارسی، علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران را مسئول مستقیم قتل دخترش دانست و در واکنش به ادعاهای خامنهای درباره «اراذل و اوباش» بودن معترضان گفت: «نمیدانم چرا بعضیها عادت دارند صفاتی را که مخصوص خودشان و اعوان و انصارشان است به دیگران نسبت دهند. شاید بدبختهایی که فقط با پول و رانت اطرافت جمع شدهاند برایت سلام و صلوات هم بفرستند، اما پرواضح هست که تکتک القابی که به مردم معترض و جوانان وطنم دادهای، کاملا برازنده خودت و همپیالههایت است. اراذل و اوباش کسانی هستند که با پول و اسلحه آنها را به جان مردم بیگناه انداختهای و در ازای هر نفری که میکشند، آنها را تشویق میکنی و همچنان آنها را آمادهتر از قبل به جنگ مردم بیگناه و بیسلاح میفرستی.»
فرزانه برزهکار، مادر عرفان رضایی، جوان ۲۱ ساله آملی که در جریان خیزش سراسری اخیر ایران کشته شد، خردادماه سال جاری به ایندیپندنت فارسی گفت هراسی از فشارهای امنیتی و تهدیدهای سرکوبگران ندارد و تا وقتی زنده است دادخواهی خون فرزندش را فریاد خواهد زد.
در همین حال، روز پنجشنبه ۲۴ اسفند، شماری از مردم فولادشهر اصفهان، به همراه اعضای خانواده مهسا موگویی، قهرمان ۱۹ ساله تکواندو ایران که ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ در فولادشهر کشته شد، بر مزار او حاضر شدند.
شهروندان معترض و اعضای خانواده جانباختگان همچنین تصاویری را از گرامیداشت یاد آیلار حقی، دانشجوی پزشکی کشتهشده در ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در شهر تبریز، محسن موسوی، جوان بهقتلرسیده بهدست ماموران جمهوری اسلامی در ۱۸ مهر ۱۴۰۱ در بازار تهران، ابوالفضل مهدیپور، جوان ۱۸ ساله کشتهشده در ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در بابل، محمدجواد زاهدی، معترض ۲۰ ساله کشتهشده در ۲۰ شهریور در ساری، شاهو بهمنی، جوان جانباخته و معترض سنندجی و سینا نادری منتشر کردهاند.
براساس گزارش سازمانهای حقوقبشری، در شهرهای مختلف ایران، در جریان خیزش سراسری و چندماهه سال گذشته، بیش از ۵۰۰ کودک و زن و مرد ایرانی بهدست ماموران نظام ایران کشته شدهاند و وشمار زیادی از دیگر معترضان نیز همچنان در بازداشت بهسر میبرند.